Trk z divjadjo

Nevarnost trka z divjadjo je v Sloveniji velika, še posebej na področjih, kjer je precej gozdnih in travnatih površin.

Z upoštevanjem opozorilnih znakov in prilagajanjem hitrosti stanju na cesti lahko marsikatero tovrstno prometno nesrečo preprečite, ne pa vseh. Takrat morate znati pravilno ukrepati.

Na Lovski zvezi Slovenije pravijo, da če trčite v divjad, z odsevnim jopičem poskrbite najprej za svojo varnost, nato z oznako na cestišču poskrbite za varnost drugih voznikov ter o trku obvestite center za obveščanje na številki 112.

V večjih mestih obstaja nevarnost naleta na domače živali (psi, mačke), ki ob trku prav tako lahko povzročijo škodo na vozilu.

Za škodo ob trku z živalmi (divjad, medved ali domača žival) oziroma ob nezgodah sta vam na voljo zavarovanji:

  • delni avtomobilski kasko kombinacija “D” – živali, ki ga je mogoče skleniti tudi brez splošnega kaska,
  • zavarovanje splošnega avtomobilskega kaska.

Kune in glodavci v avtu

Prostor okrog avtomobilskega motorja je za kune toplo zimsko pribežališče. Kable in cevi pregriznejo predvsem zato, da si naredijo več prostora in ga »označijo« kot svojega, ali enostavno v igri, iz radovednosti.

Škoda, ki jo povzročijo te male živali, lahko na vašem vozilu znaša tudi več tisoč evrov. Tudi za tovrstne primere se lahko zavarujete z delnim avtomobilskim kaskom kombinacija “D” – živali.

Za varnost pa lahko poskrbite tudi z mehansko zaščito, ki kunam prepreči dostop do motorja. Strokovnjaki pravijo, da so najbolj učinkovite naprave, ki sprožajo blage električne sunke in delujejo po principu električnega pastirja.

Nesreče in nezgode, ki jih povzročijo živali, so lahko različne in vas lahko tudi drago stanejo. Proti nekaterim se lahko zavarujete, ne pa proti vsem. Zato je zelo pomembna zaščita oziroma preprečevanje škode. Svetujemo vam, da izberete tak ukrep, ki bo žival odgnal, ne da bi ji škodoval.

Za več informacij kako se pravilno zavarovati in kako ukrepati v primeru škode se obrnite na našo ekipo Agencije MS, tako da nam pišete na agencija.ms@siol.net , pokličite na 041 695 208 ali nas obiščite v naših pisarnah v Mozirju ali na Ljubnem.