Premoženjska zavarovanja

house-409451_1920

OPA! Zavarovanje hiše

Vsaka naravna ujma še vedno preseneti veliko lastnikov hiš in stanovanj, ki so prepričani, da njihovo zavarovanje krije vse. Kje se zavarovanci najpogosteje opečejo?

Zavarovanci pogosto najprej pogledajo ceno, premalo pozornosti pa namenijo obsegu zavarovalnega kritja in vsebini zavarovalnih pogojev. Najpomembneje je, da zavarovalna vsota ustreza vrednosti zavarovanega premoženja, torej hišo, ki je vredna 150.000€ sicer lahko zavarujemo za 300.000€ ampak, če pride do požara in v celoti zgori, bomo dobili samo 150.000€ odškodnine in ne 300.000€. Tudi podcenjena zavarovalna vsota ni vredu, ker če mi zavarujemo hišo, ki je vredna 300.000€ za 150.000€ in nam je pol pogori bomo dobili odškodnino v višini polovice zavarovalne vsote, torej le 75.000€, kljub temu, da nam je  požar neredil za 150.000€ škode. Pozorni moramo biti tudi na limitirane nevarnosti, kjer je zavarovalno kritje nižje od skupne zavarovalne vsote, možnosti za njihovo povišanje in možnosti za dodatna zavarovanja.

Kakšne so razlike pri zavarovanju hiše ali stanovanja?

Kar zadeva vrste zavarovalnih nevarnosti, večjih razlik ni. Opažamo pa, da se večina lastnikov stanovanj z zavarovanjem ne ukvarja dovolj, saj smatrajo, da je za zavarovanje v prvi vrsti odgovoren upravnik, ki pa običajno poskrbi le za osnovno zavarovanje, medtem ko oprema vsakega posameznega zavarovanja zagotovo ni vključena v to skupno polico. Zato je priporočljivo, da preverimo vsebino skupne zavarovalne police, obseg zavarovalnega kritja in višino zavarovalnih vsot ter sami sklenemo zavarovanje za opremo svojega stanovanja. Za tovrstne primere Vam Zavarovalnica Maribor d.d. nudi tudi samo zavarovanje opreme.

Ali pri zavarovanjih drži- dražje je bolj kakovostno?

To drži le delno, vsekakor ni pametno varčevati na račun zavarovalnih kritij, možni pa so prihranki, ki jih nudimo zvestim strankam. Torej pri nas lahko dobite tudi kvalitetno zavarovanje za nizko ceno.

In ko se zgodi škoda?

Najpomembneja je, da skušamo čim prej omejiti širjenje škode. Nato nam je v veliko pomoč asistenca doma, ki nam pomaga s strokovnimi nasveti in po potrebi tudi z nadomestnim bivališčem. Pozabiti ne smemo, da je treba škodo najkasneje v treh dneh prijaviti zavarovalnici. O požaru, eksploziji in vlomu pa je potrebno obvestiti tudi policijo. Potem počakamo na zavarovalniškega cenilca, ki bo ocenil škodo in 14 dni po zbrani vsej dokumentaciji bo odškodnina na Vašem računu.

Kaj vse zavarujejo paketi OPA?

Pri zavarovanju hiše Vam poleg varnosti vašega doma nudimo še poravnavo stroškov odvetnikov, pravnih svetovanj, osebnih nezgod, medicinske oskrbe, prevoza v bolnišnico in drugih škodnih primerov – doma, na poti ali v tujini. Z zavarovanjem hiše zavarujete stanovanjske objekte, počitniške hiše, dodatne objekte, objekte v gradnji in nagrobne spomenike.

Doc1

Vir: http://www.zav-mb.si/dom/opa-zavarovanje-hise-in-stanovanja/  (11.5.2012)

OPA! Zavarovanje stanovanjske opreme

Z zavarovanjem stanovanjske opreme zavarujete stanovanjsko opremo, stanovanjske in osebne predmete v lastni uporabi, ki so last zavarovanca in njegovih družinskih članov, nagrobne spomenike v urejenih pokopališčih in nezgodno zavarovanje družine.
Lahko se odločite za zavarovanje na dejansko vrednost (morebitna odškodnina je zmanjšana za amortizacijo zaradi obrabe, starosti in ekonomske zastarelosti), ali pa za zavarovanje na novo vrednost (morebitna odškodnina je enaka vrednosti nove oz. nabavne vrednosti opreme enake kvalitete in namembnosti).

Vir: http://www.zav-mb.si/dom/opa-zavarovanje-stanovanjske-opreme-in-asistenca-doma/  (11.05.2012)

Informativni izračun premoženjskega zavarovanja

Polja označena z zvezdico (*) so obvezna.